Tésztagép karbantartása és tisztítása

Kézi gép tisztítása helyesen

Ha szeretnénk, hogy kedvenc kézi tésztakészítőnk mindig újfent csillogjon és hibátlanul működjön, elkerülhetetlen, hogy szánjunk némi időt a tisztítására, miután elkészítettük vele isteni tésztáinkat. Hasznos trükkök következnek, amelyekkel könnyedén tisztán tarthatjuk a szerkezetet.

Tisztítási lépések

  1. Szétszerelés: Kapjuk szét a gépet, amennyire csak tudjuk, hogy minden porcikáját külön kényeztethessük egy alapos tisztítással.
  2. Száraz tisztítás: Puha ecset vagy száraz rongy a fegyverünk, hogy lecsapjunk a megmaradt kis tésztadarabkákra. Egy-két seprű mozdulat, és máris tisztul a légkör.
  3. Gőzölés: Ha a makacsabb szennyeződések nem akarnának eltűnni, egy kis gőzzel könnyedén lesülhetjük őket. Mintha csak a tésztát puhítanánk, a nehézségek is megadják magukat.
  4. Mosás: Langyos víz és egy cseppnyi mosogatószer – ennyi kell a varázslathoz. Csak arra figyeljünk, hogy ne merítsük alá a gépet, hisz az alkatrészek nem szeretik a túl sok vizet.
  5. Öblítés: Egy kis friss vízzel való öblítés után búcsút inthetünk a szappanmaradéknak is, és máris tisztának érezhetjük a gépet.
  6. Szárítás: Törölgetés után hagyjuk egy kicsit szellőzni a darabokat, hogy azok teljesen megszáradjanak a következő bevetés előtt.

Tisztítási időkeret

Tisztítási lépés Idő szükséges (perc)
Szétszerelés 2
Száraz tisztítás 5
Gőzölés (ha szükséges) 3
Mosás 5
Öblítés 2
Szárítás 5
Összesen 22 perc

Ha így teszünk, a gépünk mindig vidáman várja a következő felhasználást.

Elektromos gép tisztítási útmutató

Az elektromos tésztagépek karbantartása nem egy bonyolult művelet, de hasznos lehet, ha hosszú távon szeretnéd élvezni a masina szolgáltatásait. Lássuk, hogyan tarthatjuk tisztán és működőképesen kedvenc tésztakészítő eszközünket.

1. Tisztítás előkészítése

Kezdjük azzal, hogy húzzuk ki a gépet a konnektorból. Senki se vágyik egy villámcsapásra, miközben tisztít.

2. Használjunk néhány alapvető eszközt

  • Puha anyagú rongy
  • Meleg víz
  • Kis adag mosogatószer
  • Valami finom kefe vagy egy másik fogkefe, ami már nem a szádban dolgozik
  • Mosogatószivacs

3. Hogy néz ki a tisztítás?

Lépés Teendő
1 Kaparjuk ki a maradék tésztát, morzsát.
2 Nedves ronggyal áttöröljük a gép külsejét, ilyen egyszerű!
3 A tálak mehetnek a jó öreg mosogatószeres vízbe, aztán alaposan öblítsük le.
4 A belső részeket kíméletesen keféljük át, ne hagyjuk ki a sarkokat se!
5 Végezve a munkával, mindent jó alaposan szárítsunk meg.

4. A tartozékok tisztítása

A masinákhoz általában tartoznak kiegészítők is, amik szintén igénylik a figyelmet. Kövessük az alábbiakat:

Tartozék Tisztítási mód
Tésztavágó Odacsapunk neki meleg vízzel és szappannal, majd öblítsük le.
Dagasztókar Inkább kézzel, puha kefével tisztítsuk.

5. Tisztítás utáni lépések

Ha minden már tiszta és szép, ne feledjük szárazon visszapakolni a dolgokat a gépbe. A maradék nedvesség rozsdásít és az senkinek sem barátja.

Mit tilos csinálni tisztításkor

A tésztagép karbantartása közben néhány szabályt érdemes betartani ahhoz, hogy az továbbra is remekül működjön. Itt vannak a legfontosabb dolgok, amiket kerülnünk kell, hogy elkerüljük a bajt.

1. Ne használjunk éles vagy fém eszközöket

Éles vagy fém eszközökkel való pucolás közben könnyen összekarcolhatjuk a gépet. A szupersztár tisztító társunk a puha szivacs vagy műanyag kefe legyen.

Eszköz Megjegyzés
Éles eszközök Tilos
Puha szivacs Ajánlott
Műanyag kefe Ajánlott

2. Ne merítsük vízbe

Ne tegyük a tésztagépet víz alá, mert a víz tönkreteheti az érzékeny belső részeket. Inkább egy nedves ronggyal törölgessük át a külső felületet, kerülve, hogy a víz bekerüljön a gépbe.

3. Ne használjunk agresszív vegyszereket

A túl kemény háztartási tisztítószerek árthatnak a gép anyagának. Inkább válasszunk természetes vagy gyengédebb tisztítószereket, amik nem tesznek kárt benne.

4. Ne hagyjuk tisztítás után nedvesen

Pucolás után szárítsuk meg alaposan a gép részeit. A víz itt-ott megülve rozsdát okozhat. A legjobb, ha szellős helyen hagyjuk, hogy szépen megszáradjon.

5. Ne használjunk túl magas hőmérsékletű vizet

Ha a vizet túlforrósítjuk, az megolvaszthatja a műanyag részeket. Jobb a langyos víz, így elkerüljük a bajt.

Tartsuk be ezeket a szabályokat, hogy a tésztagép hosszú életű társunk lehessen. Ha szeretnénk még több tippet kapni a tésztagépekről, nézzük meg a vásárlási útmutató cikkünket, ahol további ötletekkel találkozhatunk a választáshoz és használathoz.

Gyakori hibák és megelőzésük

A tésztagépek karbantartásakor pár dolog galibát okozhat, de ezek elkerülhetők egy kis odafigyeléssel. Íme néhány gyakran felbukkanó probléma és az ezek megelőzéséhez szükséges lépések, hogy a készülék úgy működjön, mintha új lenne.

Hibák és megoldások

Hiba Megelőzés
A gép nem indul Először is, nézzük meg, hogy a tésztagép jól be van-e dugva és rendesen csatlakozik az áramhoz. Ellenőrizzük a kábelt és a csatlakozókat.
Alkatrészek sérülése Érdemes időnként átvizsgálni a gép alkatrészeit. Ha bármilyen kopást látunk, cseréljük ki minél hamarabb a sérült részt.
Ráragadt tészta Mielőtt belekezdünk, szórjuk meg kicsit liszttel a tésztát, hogy ne ragadjon. A használat után pedig ügyeljünk arra, hogy az összes darabot letakarítsuk.
Rossz tisztítás Nézzük meg az útmutatót, használjunk ajánlott tisztítószereket, hogy elkerüljük a káros anyagok kártételét.
Rozsdás alkatrészek Ügyeljünk arra, hogy alaposan száraz legyen a gép minden használat után. A fém részeket néha érdemes olajjal kenni, hogy ne rozsdásodjon.

Kenőanyag használata

A kenőanyag használata gördülékennyé teszi a gép működését, enyhíti a súrlódást, és hozzájárul a gép hosszú életéhez.

Mikor és miért kell kenőanyagot használni?

A kenőanyag célja, hogy elkerülje a gép részeinek kopását és beragadását. Különösen javasolt a kenést alkalmazni, amikor a gépet hosszabb ideig nem használjuk, vagy ha új gépet szerzünk be, érdemes azonnal bevetésre bombázni.

Milyen típusú kenőanyagot használjunk?

Tésztagépek esetében általában ezek közül a kenőanyagok közül érdemes választani:

Kenőanyag típusa Ajánlott felhasználás
Olaj Mechanikai részekhez, például motorok és tengelyek
Kenőspray Olyan helyekre, amiket a folyékony olaj nem ér el
Zsírok Hosszútávú védelem, ha a gép egy helyben áll

Kenőanyag alkalmazása

A kenőanyag alkalmazása előtt mindig ellenőrizzük, hogy a gép ki van kapcsolva és tisztára van pucolva. Íme néhány lépés a helyes kenéshez:

  1. Tisztítás: Alaposan tisztítsuk meg a gépet, hogy eltűnjenek a liszt- és ételmaradékok.
  2. Olajozás: Tegyünk pár csepp választott kenőanyagot az olajozandó helyekre.
  3. Mozgatás: Kapcsoljuk be egy percre a gépet, hogy a kenőanyag eloszoljon.

Ne feledjük, hogy a túl sok kenőanyag is bajt hozhat ránk: zsíros foltok az ételeken nem kellemesek. Mindig csak éppen annyit használjunk, amennyi kell.

A megfelelő kenőanyag használata a tésztagépünk élete záloga, és simává varázsolja a tésztakészítést. Ha további infókra van szükségünk a gép karbantartásával vagy kellékeivel kapcsolatban, kattintsunk bátran a tartozékok és automata tésztagépek cikkeinkre!

Gép tárolása hosszabb szünet esetén

Előfordulhat, hogy időnként pihentetnünk kell a tésztakészítő gépünket. Ilyenkor lényeges, hogy megfelelően tároljuk, hogy vigyázzunk rá és később is jól szolgáljon. Itt van néhány tipp a helyes tároláshoz:

Tisztítás előtte

Mielőtt nyugdíjba vonultatnánk a tésztagépet, alaposan meg kell tisztítani. Győződjünk meg róla, nincs-e benne liszt- vagy tésztadarabka. Csináljuk végig a tisztítási folyamatot, hogy minden a helyén legyen.

Szétszerelés

Ha a gépünk részei lecsatolhatók, nem árt szétszedni. Az egyes részek külön takarítása sokat segíthet a tisztaság érdekében és megelőzhető, hogy összeragadjanak.

Alkatrész Tisztítás módja
Tál Meleg szappanos vízzel
Húzókar Nedves ronggyal áttörölni
Lemezek Kézi mosószerrel

Száraz helyen tárolás

Mindig igyekezzünk száraz és hűvös helyet találni a gépnek, hogy elkerüljük a rozsdát és a penészt. Szekrény vagy tároló doboz lehet ideális választás.

Szabályos ellenőrzés

Néha nem árt rápillantani a gépre, hogy minden jól van-e vele. Pár havonta ellenőrizzük, hogy minden rendben van, és üzemelésre kész.

Használati útmutató

Mielőtt újra beindítanánk a gépünket a hosszabb pihenő után, nem árt átfutni a használati útmutatót, hogy felfrissítsük a tudásunkat.

Ezek betartásával a tésztagépünk hosszú ideig hű társunk lesz a konyhában.

A szerzőről

Shopping Cart