Kézi gép tisztítása helyesen
Ha szeretnénk, hogy kedvenc kézi tésztakészítőnk mindig újfent csillogjon és hibátlanul működjön, elkerülhetetlen, hogy szánjunk némi időt a tisztítására, miután elkészítettük vele isteni tésztáinkat. Hasznos trükkök következnek, amelyekkel könnyedén tisztán tarthatjuk a szerkezetet.
Tisztítási lépések
- Szétszerelés: Kapjuk szét a gépet, amennyire csak tudjuk, hogy minden porcikáját külön kényeztethessük egy alapos tisztítással.
- Száraz tisztítás: Puha ecset vagy száraz rongy a fegyverünk, hogy lecsapjunk a megmaradt kis tésztadarabkákra. Egy-két seprű mozdulat, és máris tisztul a légkör.
- Gőzölés: Ha a makacsabb szennyeződések nem akarnának eltűnni, egy kis gőzzel könnyedén lesülhetjük őket. Mintha csak a tésztát puhítanánk, a nehézségek is megadják magukat.
- Mosás: Langyos víz és egy cseppnyi mosogatószer – ennyi kell a varázslathoz. Csak arra figyeljünk, hogy ne merítsük alá a gépet, hisz az alkatrészek nem szeretik a túl sok vizet.
- Öblítés: Egy kis friss vízzel való öblítés után búcsút inthetünk a szappanmaradéknak is, és máris tisztának érezhetjük a gépet.
- Szárítás: Törölgetés után hagyjuk egy kicsit szellőzni a darabokat, hogy azok teljesen megszáradjanak a következő bevetés előtt.
Tisztítási időkeret
Tisztítási lépés | Idő szükséges (perc) |
---|---|
Szétszerelés | 2 |
Száraz tisztítás | 5 |
Gőzölés (ha szükséges) | 3 |
Mosás | 5 |
Öblítés | 2 |
Szárítás | 5 |
Összesen | 22 perc |
Ha így teszünk, a gépünk mindig vidáman várja a következő felhasználást.
Elektromos gép tisztítási útmutató
Az elektromos tésztagépek karbantartása nem egy bonyolult művelet, de hasznos lehet, ha hosszú távon szeretnéd élvezni a masina szolgáltatásait. Lássuk, hogyan tarthatjuk tisztán és működőképesen kedvenc tésztakészítő eszközünket.
1. Tisztítás előkészítése
Kezdjük azzal, hogy húzzuk ki a gépet a konnektorból. Senki se vágyik egy villámcsapásra, miközben tisztít.
2. Használjunk néhány alapvető eszközt
- Puha anyagú rongy
- Meleg víz
- Kis adag mosogatószer
- Valami finom kefe vagy egy másik fogkefe, ami már nem a szádban dolgozik
- Mosogatószivacs
3. Hogy néz ki a tisztítás?
Lépés | Teendő |
---|---|
1 | Kaparjuk ki a maradék tésztát, morzsát. |
2 | Nedves ronggyal áttöröljük a gép külsejét, ilyen egyszerű! |
3 | A tálak mehetnek a jó öreg mosogatószeres vízbe, aztán alaposan öblítsük le. |
4 | A belső részeket kíméletesen keféljük át, ne hagyjuk ki a sarkokat se! |
5 | Végezve a munkával, mindent jó alaposan szárítsunk meg. |
4. A tartozékok tisztítása
A masinákhoz általában tartoznak kiegészítők is, amik szintén igénylik a figyelmet. Kövessük az alábbiakat:
Tartozék | Tisztítási mód |
---|---|
Tésztavágó | Odacsapunk neki meleg vízzel és szappannal, majd öblítsük le. |
Dagasztókar | Inkább kézzel, puha kefével tisztítsuk. |
5. Tisztítás utáni lépések
Ha minden már tiszta és szép, ne feledjük szárazon visszapakolni a dolgokat a gépbe. A maradék nedvesség rozsdásít és az senkinek sem barátja.
Mit tilos csinálni tisztításkor
A tésztagép karbantartása közben néhány szabályt érdemes betartani ahhoz, hogy az továbbra is remekül működjön. Itt vannak a legfontosabb dolgok, amiket kerülnünk kell, hogy elkerüljük a bajt.
1. Ne használjunk éles vagy fém eszközöket
Éles vagy fém eszközökkel való pucolás közben könnyen összekarcolhatjuk a gépet. A szupersztár tisztító társunk a puha szivacs vagy műanyag kefe legyen.
Eszköz | Megjegyzés |
---|---|
Éles eszközök | Tilos |
Puha szivacs | Ajánlott |
Műanyag kefe | Ajánlott |
2. Ne merítsük vízbe
Ne tegyük a tésztagépet víz alá, mert a víz tönkreteheti az érzékeny belső részeket. Inkább egy nedves ronggyal törölgessük át a külső felületet, kerülve, hogy a víz bekerüljön a gépbe.
3. Ne használjunk agresszív vegyszereket
A túl kemény háztartási tisztítószerek árthatnak a gép anyagának. Inkább válasszunk természetes vagy gyengédebb tisztítószereket, amik nem tesznek kárt benne.
4. Ne hagyjuk tisztítás után nedvesen
Pucolás után szárítsuk meg alaposan a gép részeit. A víz itt-ott megülve rozsdát okozhat. A legjobb, ha szellős helyen hagyjuk, hogy szépen megszáradjon.
5. Ne használjunk túl magas hőmérsékletű vizet
Ha a vizet túlforrósítjuk, az megolvaszthatja a műanyag részeket. Jobb a langyos víz, így elkerüljük a bajt.
Tartsuk be ezeket a szabályokat, hogy a tésztagép hosszú életű társunk lehessen. Ha szeretnénk még több tippet kapni a tésztagépekről, nézzük meg a vásárlási útmutató cikkünket, ahol további ötletekkel találkozhatunk a választáshoz és használathoz.
Gyakori hibák és megelőzésük
A tésztagépek karbantartásakor pár dolog galibát okozhat, de ezek elkerülhetők egy kis odafigyeléssel. Íme néhány gyakran felbukkanó probléma és az ezek megelőzéséhez szükséges lépések, hogy a készülék úgy működjön, mintha új lenne.
Hibák és megoldások
Hiba | Megelőzés |
---|---|
A gép nem indul | Először is, nézzük meg, hogy a tésztagép jól be van-e dugva és rendesen csatlakozik az áramhoz. Ellenőrizzük a kábelt és a csatlakozókat. |
Alkatrészek sérülése | Érdemes időnként átvizsgálni a gép alkatrészeit. Ha bármilyen kopást látunk, cseréljük ki minél hamarabb a sérült részt. |
Ráragadt tészta | Mielőtt belekezdünk, szórjuk meg kicsit liszttel a tésztát, hogy ne ragadjon. A használat után pedig ügyeljünk arra, hogy az összes darabot letakarítsuk. |
Rossz tisztítás | Nézzük meg az útmutatót, használjunk ajánlott tisztítószereket, hogy elkerüljük a káros anyagok kártételét. |
Rozsdás alkatrészek | Ügyeljünk arra, hogy alaposan száraz legyen a gép minden használat után. A fém részeket néha érdemes olajjal kenni, hogy ne rozsdásodjon. |
Kenőanyag használata
A kenőanyag használata gördülékennyé teszi a gép működését, enyhíti a súrlódást, és hozzájárul a gép hosszú életéhez.
Mikor és miért kell kenőanyagot használni?
A kenőanyag célja, hogy elkerülje a gép részeinek kopását és beragadását. Különösen javasolt a kenést alkalmazni, amikor a gépet hosszabb ideig nem használjuk, vagy ha új gépet szerzünk be, érdemes azonnal bevetésre bombázni.
Milyen típusú kenőanyagot használjunk?
Tésztagépek esetében általában ezek közül a kenőanyagok közül érdemes választani:
Kenőanyag típusa | Ajánlott felhasználás |
---|---|
Olaj | Mechanikai részekhez, például motorok és tengelyek |
Kenőspray | Olyan helyekre, amiket a folyékony olaj nem ér el |
Zsírok | Hosszútávú védelem, ha a gép egy helyben áll |
Kenőanyag alkalmazása
A kenőanyag alkalmazása előtt mindig ellenőrizzük, hogy a gép ki van kapcsolva és tisztára van pucolva. Íme néhány lépés a helyes kenéshez:
- Tisztítás: Alaposan tisztítsuk meg a gépet, hogy eltűnjenek a liszt- és ételmaradékok.
- Olajozás: Tegyünk pár csepp választott kenőanyagot az olajozandó helyekre.
- Mozgatás: Kapcsoljuk be egy percre a gépet, hogy a kenőanyag eloszoljon.
Ne feledjük, hogy a túl sok kenőanyag is bajt hozhat ránk: zsíros foltok az ételeken nem kellemesek. Mindig csak éppen annyit használjunk, amennyi kell.
A megfelelő kenőanyag használata a tésztagépünk élete záloga, és simává varázsolja a tésztakészítést. Ha további infókra van szükségünk a gép karbantartásával vagy kellékeivel kapcsolatban, kattintsunk bátran a tartozékok és automata tésztagépek cikkeinkre!
Gép tárolása hosszabb szünet esetén
Előfordulhat, hogy időnként pihentetnünk kell a tésztakészítő gépünket. Ilyenkor lényeges, hogy megfelelően tároljuk, hogy vigyázzunk rá és később is jól szolgáljon. Itt van néhány tipp a helyes tároláshoz:
Tisztítás előtte
Mielőtt nyugdíjba vonultatnánk a tésztagépet, alaposan meg kell tisztítani. Győződjünk meg róla, nincs-e benne liszt- vagy tésztadarabka. Csináljuk végig a tisztítási folyamatot, hogy minden a helyén legyen.
Szétszerelés
Ha a gépünk részei lecsatolhatók, nem árt szétszedni. Az egyes részek külön takarítása sokat segíthet a tisztaság érdekében és megelőzhető, hogy összeragadjanak.
Alkatrész | Tisztítás módja |
---|---|
Tál | Meleg szappanos vízzel |
Húzókar | Nedves ronggyal áttörölni |
Lemezek | Kézi mosószerrel |
Száraz helyen tárolás
Mindig igyekezzünk száraz és hűvös helyet találni a gépnek, hogy elkerüljük a rozsdát és a penészt. Szekrény vagy tároló doboz lehet ideális választás.
Szabályos ellenőrzés
Néha nem árt rápillantani a gépre, hogy minden jól van-e vele. Pár havonta ellenőrizzük, hogy minden rendben van, és üzemelésre kész.
Használati útmutató
Mielőtt újra beindítanánk a gépünket a hosszabb pihenő után, nem árt átfutni a használati útmutatót, hogy felfrissítsük a tudásunkat.
Ezek betartásával a tésztagépünk hosszú ideig hű társunk lesz a konyhában.