kézi tésztagép

Kézi tésztakészítő gép használata

Kézi tésztagép működése

A kézi tésztagép egy egyszerű kütyü, amivel otthon is varázsolhatunk tésztát. Na, itt nem kell tudóskodni, elég, ha néhány mozdulattal odafigyelünk. Itt az idő, hogy végigvegyük, milyen egyszerű is ez az eszköz:

A gép felépítése

A kézi tésztagépnél többnyire ezekre figyelünk:

  • Tálca: Itt kezdi a tésztatúrát.
  • Görgők: Ezek nyújtják és vékonyítják a tésztát.
  • Kezelő kar: Ezzel mozdítjuk meg a gépet, így vezetjük a tésztát.

Működési folyamat

A tésztagép kezelése könnyen érthető módon zajlik:

Lépcső Leírás
1. Tedd a tésztát a tálcára – mintha csak egy kiságy lenne.
2. Először mindig állítsd be a görgők szélességét!
3. Kezd el tekerni a kart, hogy a görgők átengedjék rajta a tésztát.
4. Nézd meg, hogy sikerült-e elég vékonyra nyújtani, és ha nem, fuss neki még egyszer.
5. Ha már olyan vékony a tészta, amilyennek szeretnéd, kezdheted is a vagdosást.

Tanácsok a működéshez

  • Görgők beállítása: Indulj nagyobb réssel, aztán fokozatosan szorítsd össze.
  • Kevesen nagyot álmodni: Ha először próbálkozol, kisebb adag tésztával kísérletezz először.

Ha egyszer ráérzel az ízére, a kézi tésztagép a tésztagyártás igazi mestereivé tesz téged. Még több részletért és vásárlási ötletért kukkants bele a vásárlási útmutató-ba!

Előnyök és hátrányok

A tésztakészítés kézi módja sok izgalmas dolgot hoz magával, de van néhány nehezebb része is. Nézzük meg őket!

Előnyök

  1. Pénztárcabarát: A kézi tésztakészítő gépek gyakran olcsóbbak, mint elektromos társaik, tehát remek választás lehet, ha szorosabb a költségvetés.
  2. Kis helyen elfér: Ez a kicsi készülék könnyen elfér a konyhapulton, nem kell neki nagy helyet találni.
  3. Egyszerű: Használata pofonegyszerű, gyorsan megtanulható kezelni, és már készülhet is a tészta!
  4. Te döntesz: Játszadozhatunk a vastagsággal meg a textúrával, és pont olyan lesz a tészta, amilyet mi szeretnénk.
  5. Takarítás gyerekjáték: Nem kell sok mindent szétszerelni, pikk-pakk tiszta lesz.

Hátrányok

  1. Izommunka: Egy kicsit megerőltető, hiszen a tésztát nekünk kell gyömöszölni, nyújtani.
  2. Több idő kell hozzá: Itt bizony magunknak kell dolgozni a gyorsabb automatákkal ellentétben, ami több időt vehet igénybe.
  3. Kisebb adagok: Egyszerre nem tud annyit gyártani, tehát ha sokan vagyunk az asztalnál, lehet, hogy sokáig állunk sorba a friss tésztáért.
  4. Gyakorlat teszi a mestert: Az igazán jó levő tésztához kell némi jártasság és tapasztalat.
  5. Kevesebb extra funkció: Nincs annyira felszerelve, mint a bonyolultabb automaták, de a célnak megfelel.
Előnyök Hátrányok
Pénztárcabarát Izommunka
Kis helyen elfér Több idő kell hozzá
Egyszerű Kisebb adagok
Te döntesz Gyakorlat teszi a mestert
Takarítás gyerekjáték Kevesebb extra funkció

Összességében, a kézi tésztagép egy klassz eszköz, ha szeretjük a házi készítésű ínyencséget.

Gép összeszerelése

Mielőtt nekiállnánk a kézi tésztagép használatának, fontos, hogy a szerkezetet megfelelően rakjuk össze. Így minden úgy működik, ahogy kell, és a tésztakészítést is simán, bosszantó késlekedés nélkül tudjuk végezni.

Az összeszerelés lépései

  1. Alap és váz:
  • Először kapcsoljuk össze a gépalapot a vázzal. Biztosítsuk, hogy a rögzítők klappoljanak, és a gép masszívan álljon az asztalon.
  1. Tartozékok csatlakoztatása:
  • Vannak ott kiegészítők, mint a tésztanyújtó és a vágó eszközök. Csatlakoztassuk őket is. Nézzük meg, hogy a csatlakozók tiszták és nem sérültek.
  1. Beállítások:
  • Néhány gépnél lehet állítgatni a tészta vastagságát. Módosítsuk kedvünkre ezeket az opciókat.

Ellenőrzés

Ha már mindent összekapcsoltunk, jöhet még pár ellenőrzés:

Ellenőrzés Teendő
Stabilitás Nézzük meg, hogy áll-e a gép, nem borul fel.
Funkciók tesztelése Ha lehet, próbáljunk ki néhány funkciót.
Tartozékok Ellenőrizzük, hogy minden a helyén van-e.

Most pedig, hogy a gépünk készen áll, neki is láthatunk a tészta gyúrásának és alakításának. Ha kíváncsiak vagyunk a sokféle tésztatípus előkészítésére, böngésszük át a tésztafajták útmutatónkat!

Tészta gyúrása

Amikor kézi tésztakészítő gépet használunk, talán a legfőbb dolog, hogy jól meggyúrjuk a tésztát. Ettől lesz a tésztánk igazán finom és könnyen kezelhető. Addig kell nyúznunk a tésztát, míg szép sima és jó ruganyos nem lesz.

Hozzávalók

Az alábbi összetevőkre lesz szükségünk a tésztagyártás nagy kalandjához:

Hozzávaló Mennyiség
Liszt 500 g
Tojás 3 db
1 teáskanál
Víz Opcionálisan 1-2 evőkanál

Szitáljuk át a lisztet, hogy jól levegős legyen, így a tésztánk könnyen kezelhető lesz.

Gyúrás folyamata

  1. Hozzávalók összekeverése: Kapjunk elő egy tálat, abba öntsük bele a lisztet, tojásokat és sót. Ha kell, egy kis vizet is adhatunk hozzá, de csak óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tésztánk.
  2. Kézi gyúrás: Két kézzel essünk neki a tésztának, gyúrjuk 10-15 percig, míg szép sima és ruganyos lesz. Ha ragad, csak szórjunk egy kis lisztet az asztalra, azon folytassuk.
  3. Pihenés: Meggyúrtuk a tésztánkat? Ideje letakarni egy ruhával vagy fóliával, és hagyni fél órácskát pihenni. Ilyenkor fejlődik ki rendesen a glutén, ettől lesz a tészta igazán király.

Tippek

  • Ha feldobnánk az ízét, dobhatunk bele egy kis reszelt citromhéjat vagy fűszereket.
  • Könnyebb a dolgunk, ha használjuk a tésztagép összes trükkjét, a vágási és nyújtási funkciókat is.

Tészta előformázása

Na, hogy is folyik ez a tészta előformázás? Kicsit olyan, mint egy bemelegítés a tésztának a nagyobb meló előtt. Itt tesszük rendbe a tésztalabdánkat, hogy aztán jól viselje a kinyújtást vagy épp a felvágást.

A tészta előformázása lépésről lépésre

  1. Tészta porciózása: Miután rendesen begyúrtuk a tésztát, hasítsuk fel kisebb darabokra. Na, nem kell mindent egyszerre! Ezzel a lépéssel megkönnyítjük a dolgunk a továbbiakban.
    Tészta darabok Súly
    Kicsi 100 g
    Közepes 200 g
    Nagyobb 300 g
  2. Gombócolás: A felvágott tésztát gombóccá formáljuk. Itt a lényeg, hogy sima legyen, mint egy babapopsi, és így jobban lehet majd vele dolgozni.
  3. Lazítás: Fedjük le a gombócainkat és hagyjuk, hadd pihenjenek 15-30 percet. Ez alatt az idő alatt a glutén kipiheni magát, így könnyebben nyújtható lesz a tésztánk.
  4. Kilapítás: A kipihent gombócot lapítsuk el kissé a tenyerünkkel, hogy könnyebben beférjen a tésztagépen.
  5. Felkészítés a gépre: Az elnyújtott tésztadarabot helyezzük a tésztagépbe, és kezdődhet a móka a tészta kinyújtása szakasz szerint.

Ezek a lépések segítenek rá, hogy a tészta készen álljon a következő lépésre, amikor is igazi finomságokat készíthetünk belőle.

Tészta kinyújtása

A tészta kinyújtása eléggé meghatározza a végső eredményt, hogy hogyan fog kinézni és milyen lesz a textúrája. Amikor van egy kézi tésztagépünk, az egésznek a lebonyolítása olyan, mint egy séta a parkban. Figyeljünk arra, hogy minden lépést betartsunk!

Így nyújtogatjuk

  1. Kezdés: Már jól meggyúrtuk és előformáztuk a tésztát, ugye? Most osszuk szét kisebb részekre, hogy kicsit könnyebb legyen velük dolgozni.
  2. Lisztezzünk bátran: Ne hagyjuk a ragadást, szórjunk egy kis lisztet a munkafelületre és a tésztácskákra is. Úgyse árt.
  3. Nyújtogatás indul: A tésztadarabot bedobjuk a gépbe, beállítjuk az első fokozatra, aztán indulhat is a kar forgatása. Na de figyelem, egyenletesen kell ám kinyújtani!
  4. Fokozatokat lépdelünk: Ahogy egyre vékonyabb lesz, váltogassuk a fokozatokat. Hogy miből mennyi kell, az lentebb itt van nekünk egy jó kis táblázatban:
Tésztafajta Javasolt vastagság
Lasagna 1 mm
Spagetti 1.5 mm
Fettuccine 2 mm
Ravioli 2-3 mm
  1. Ránézés: Nézzünk rá, tapogassuk meg, aztán ha kell, még egyszer menjünk át rajta, hogy a tuti vastagság meglegyen.

Közben pedig a gép karját finoman kell forgatni, akármin letolva ne legyen, különben a tészta megszakad, és azt nem akarjuk, ugye?

Tészta vágása

Na, amikor már eljutunk odáig, hogy a tésztánkat fel kell szeletelni, akkor fontos, hogy ne csak úgy, tessék-lássék, hanem szépen, okosan csináljuk. A vágás nem csak azért lényeges, hogy szép legyen, hanem azért is, hogy minden tésztatípus egyformára és pontosra sikerüljön.

Vágási Praktikák

Rengeteg vágási lehetőség áll rendelkezésünkre. Az alábbiakban összefoglaljuk őket:

Vágási Módszer Előnyei Hátrányai
Kézi vágás Egyedire szabott formák, kevesebb felszerelés Lassú, és kicsit ügyeskedni kell
Tésztavágó gép Villámgyors, pontos, minden egyforma Kisebb kreativitás, drágább megoldás
Kések és ollók Formák és méretek trükkösen alakíthatók Némi ügyesség azért kell hozzá

Hogyan Vágjunk Tésztát?

  1. Kézi Vágás: Kés vagy olló kell hozzá, és rajtunk áll, hogy milyen hosszúra, szélesre vágjuk. Így igazán saját ízlésünkre formálhatjuk a tésztát.
  2. Tésztavágó Gép: Ez egy kényelmes eszköz azoknak, akik szeretik, ha minden méret passzol. Elég nyomni egy gombot, és már kész is van.
  3. Kések és Ollók: Ezekkel bármilyen formájú tésztát alkothatunk. Feldobhatjuk az étkezéseket egy kis kreatívkodással.

Tészta szárítása

A tészta száradása elengedhetetlen lépés, ami segít hosszú távon megőrizni a tészta finomságát otthoni környezetben is. Nem csak megakadályozza, hogy a tészta megromoljon, de idővel könnyebben is főzhetjük majd. Mutatunk néhány egyszerű módszert és trükköt, hogyan szárítsd a tésztát a legjobban.

Szárítási módszerek

Nézzük is meg, milyen opcióid vannak, ha tésztaszárításról van szó:

Módszer Előnyök Kihívások
Légszárítás Nincs szükség speckó eszközre Lassú folyamat lehet
Tészta állvány Strapabíró, kevés helyet foglal Előbb meg is kell venni
Sütőben szárítás Gyors, ha sietsz Átbarnulhat, ha nem figyelsz

Lépések a tészta szárításához

  1. Felkészülés: Formáld meg a lapos tésztát tetszőleges alakra, és óvatosan terítsd szét tiszta felületre.
  2. Szárítás:
  • Légszárítás: Hagyd a tésztát szobahőmérsékletű helyen, jó levegővel ellátott térben. Rakj alá konyharuhát, hogy ne ragadjon le.
  • Tésztaállvány: Ha rendelkezel ilyennel, terítsd szét a tésztát az állványon, figyelve, hogy ne tapadjanak össze.
  • Sütőben szárítás: Melegítsd elő a sütőt kb. 50 °C-ra, hagyd nyitva egy résnyire az ajtót a pára elvezetéséhez. Szárítsd a tésztát 30-60 percig, néha ránézve, hogy minden rendben van-e.

A szárítás végeztével a tészta íze és állaga is a helyén lesz.

Megfelelő tárolás

Szárítás után fontos a megfelelő tárolás. Tartsd a száraz tésztát jól zárható edényben vagy zsákban, így sokáig megőrzi a minőségét. Hűvös, száraz helyen érdemes tartani, napfénytől távol.

Előkészített tészta tárolása

Amikor belevágunk a házi tésztakészítésbe, a tárolás fontos lépés ahhoz, hogy a tésztánk ne veszítse el haraphatóságát meg frissességét. Képzeljük el azt a pillanatot, amikor órákkal később is ugyanazt a friss ízt élvezhetjük! Következzen néhény tipp, hogy a tárolás ne legyen rémálom.

Száraz tészta tárolása

Megesik, hogy a tészta nem fogy el azonnal a készítés után. Ilyen esetben dugjuk el egy légmentesen záródó edénybe, hogy távol maradjon a levegőtől. Nézzük meg az alábbi kisokost, hogy mit is jelentenek ezek a körülmények a gyakorlatban:

Tárolás módja Hőfok, ahol békében marad Tároló edény Meddig bírja?
Száraz tészta 20-25 °C (szobahő) Légmentes doboz 1-2 hét
Hűtött (friss) 0-4 °C Fólia 2-3 nap

Friss tészta tárolása

Ha a tészta friss, ne is gondolkozzunk, azonnal megy a hűtőbe! Semmi sem rontja el jobban, mint ha megszárad. Érdemes műanyag fóliába csomagolni, és bízunk benne, hogy 2-3 napon belül el is fogy. Ellenkező esetben megkeseredhet, és ezt bizony nem szeretnénk.

Fagyasztott tészta tárolása

Ha a tészta maradékai tovább nyúlnának időben, a fagyasztó a legjobb barátunk. De ne egy tömbben fagyasszuk le, hanem szépen adagokban, így nem okoz majd fejfájást a kiolvasztás. Íme egy gyors összefoglaló a fagyasztás szabályairól:

Fagyasztás módja Hőfok, ahol békében van Meddig marad jó?
Nyers tészta -18 °C vagy hidegebb Max 3 hónapig
Főtt tészta -18 °C vagy hidegebb Max 2 hónapig

Mielőtt használatra kerülne, érdemes langyos vízben vagy a hűtőben kiolvasztani, hogy megőrizze ruganyosságát.

Ha bővebben érdekel, hogyan használd és tartsd karban a tésztakészítő géped, nézd meg a tisztítás és a tartozékok fejezeteit is. Egy kis odafigyeléssel a tészta mindig készen áll majd egy gyors és finom étkezésre!

A szerzőről

Shopping Cart