receptek

Tésztakészítő gép receptek kezdőknek

Egyszerű tojásos tészta recept

Ez a tojásos tészta amolyan klasszikus sláger. Nem kell hozzá különösebb tudomány, de annál ínycsiklandóbb az eredmény. Ha van tésztagéped, sokkal könnyebb dolgod lesz, de kézzel is simán összehozhatod. Ha ki akarsz próbálni valami újat, ugorj neki és készíts el egy adagnyi saját tésztát!

Hozzávalók

Ne aggódj a bonyolult összetevők miatt, íme, ami kell:

Hozzávaló Mennyiség
Tojás 3 db
Liszt 300 g
1/2 tk
Olívaolaj 1 evőkanál

Elkészítési lépések

  1. Előkészületek: Mérj ki mindent, nehogy elussz a liszttengerben. Elő a nagy tálat, és szitáld benne össze a lisztet és sót.
  2. Tojás kavalkád: Üsd bele a tojásokat a liszt közepébe. Kezd keverni, mintha az életed múlna rajta.
  3. Tésztagyúró buli: Gyúrd a tésztát, míg el nem éri a „simogatnivaló” rugalmas állagot. Durván 10 perc és kész is.
  4. Pihenő egy kövér filmnyi ideig: Bújtasd fóliába és hagyd pihenni legalább fél órát, hadd lazuljon.
  5. Nyújts és formázz: A pihentetett tésztát turkálhatod kedved szerint, darabold és alakítsd, ahogy tetszik. A tésztagép bevetésével válassz vastagságot, és varázsolj kedvedre.

Tippek

  • Ha úgy érzed, hogy a tésztád kezd szétesni, nyomj hozzá egy pötty vizet. Túl ragacsos? Szórd meg liszttel bátran!
  • Kísérletezz a színekkel, mert a tojásos tésztát könnyen feldobhatod! Ha extrázni akarsz, próbáld ki a színes tészták készítésének módszerét, hogy szuper színkavalkádot kapj.

A tészta csinálás nem atomfizika, de csúszhat be baki. Hogy elkerüld a tipikus csapdákat, pillants rá a gyakori hibákra. Ha pedig a kütyük érdekelnek, csekkold a vásárlási útmutatót, hogy megtaláld a neked leginkább passzoló gépet.

Teljes kiőrlésű házi tészta

Ha a hasunkat szeretnénk kényeztetni valamivel, ami egészségesebb mondjuk, mint a sima tészta, a teljes kiőrlésű változat egy nagy ötlet. Pofonegyszerű elkészíteni és a tésztagép csodát tud művelni vele. Lássuk, hogy lesz ebből valami igazán finom!

Hozzávalók

Nézzük meg, mire lesz szükségünk:

Hozzávaló Mennyiség
Teljes kiőrlésű liszt 300 g
Tojás 3 db
1 teáskanál
Víz (opcionális) 1-2 evőkanál

Elkészítési lépések

  1. Kezdjünk neki: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
  2. Tojástrükk: Üsd bele a tojásokat, aztán karold össze őket a liszttel.
  3. Tészta alakul: Ha túl száraz, kéreti magát egy kis víz. Gyúrjuk, gyúrjuk és még egy kicsit gyúrjuk, míg simán dagad a gyúródeszkán.
  4. Lassítsunk le: Pihenjen letakarva 30 percig, különben kiszárad, és azt nem szeretnénk.
  5. Nyújtsuk meg: Míg a tészta szundikál, elő a tésztagéppel. Nyújtsuk, amilyen vékonyra csak tudjuk! Vagy kézzel, ha úgy jobban esik.
  6. Formába hozzuk: Szabjuk meg – legyen az szélesmetélt, lasagne vagy a kedvencünk.
  7. Fürdetés: Dobjuk a forró, sós vízbe és várjunk 2-4 percet, amíg eléri a finom, al dente állapotot.

Tippek

  • Tésztagéped mindenféle ketyerével tuningolható, ami a formázást leegyszerűsíti.
  • A tészta utáni takarítást se hagyd ki – csekkold a tisztítás útmutatót, hogy géped minden használat után olyan tiszta legyen, mint újkorában.

Egy kis gyakorlással a teljes kiőrlésű tészta titka felfedésre kerül, és a saját konyhádban könnyedén lesz igazi siker!

Spagetti géppel – lépésről lépésre

A spagetti készítés egy tésztakészítő géppel olyan, mint egy buli a konyhában, egyszerű és szórakoztató bárkinek! Bemutatjuk, hogyan lehet lépésről lépésre otthon isteni friss spagettit varázsolni.

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Liszt 400 g
Tojás 4 db
1 teáskanál
Olívaolaj (választható) 1 evőkanál

A tészta összedobása

  1. Készítsük elő: Dobáljuk egy tálba az összes cuccot. Sima liszt is jó, de ha menőzhetsz, akkor válassz durumot tésztafajták közül.
  2. Fogjunk össze: Jól keverjük el az alapanyagokat, míg a tojás és liszt barátságot kötnek.
  3. Gyúrjuk be a tésztát: Gyúrjuk addig, míg a massza sima és rugalmas lesz. Takard le, lazítson a konyhapadon 30 percig.
  4. Nyújtsunk: Szeljük kisebb darabokra a tésztát, és kezdjük el a tésztagépben nyújtogatni. Kezdjünk a legvastagabbal és lassan haladjunk, amíg elérjük a kedvenc vékonyságot.
  5. Alakítsunk spagettit: Mikor eljutottunk a nyújtás csúcsára, hajigáljuk be a spagetti vágóba. Kapcsoljuk be a gépet és voilá – ott a spagettink!

Főzés

  • Forraljunk fel egy nagy adag sós vizet.
  • Amikor lobog a java, dobjuk bele a frissen készült spagettit.
  • Főzzük 2-4 percig, hogy jó legyen.

Érdemes figyelni, mert a friss spagetti villámgyorsan elkészül.

Mester Tipp

Olívaolajjal turbózhatjuk a főzést vagy előtte, hogy ne ragadjon össze. A gép és tészta összedobása közben is figyeljünk a tisztítás titkaira, hogy a kis szörnyeteg hosszú életű legyen.

Színes tészták készítése

Nincs is jobb, mint egy kis móka és kreativitás a konyhában, hogy feldobjuk az étkezéseinket – és mi lenne jobb módja ennek, mint színes tésztákkal? Ezek a tészták nem csak szépek, hanem új ízeket is hoznak az asztalra. Most megosztjuk, hogyan lehet színes tésztát csinálni a tésztakészítő gépünk segítségével.

Hozzávalók

A színes tésztákhoz szükséges összetevők listája itt van, mindent könnyen beszerezhetünk egy boltban:

Hozzávaló Mennyiség
Liszt 500 g
Tojás 4 db
Spenótpüré vagy bébi spenót 100 g
Pirospaprika por 2 kanál
Fekete olíva vagy céklalé 100 ml

Elkészítési lépések

  1. Alap tészta gyúrása: Kezdjük a liszt és a tojás összekeverésével egy tálban, amíg homogén tésztát nem kapunk. Ez lesz az a tészta, amit majd kedvünk szerint megszínezünk.
  2. Színező anyag választása: Döntsük el, melyik színezőt szeretnénk használni a listából (például spenót a zöld, pirospaprika piros színhez, céklalé a lila árnyalatért).
  3. Tészta színezése: Dolgozzuk bele a kiválasztott színezőt az egyszerű tésztába, és gyúrjuk, amíg egyenletes színt nem kapunk.
  4. Pihenés: Hagyjuk a tésztát 30 percre pihenni, letakarva – ettől könnyebben nyújthatóvá válik.
  5. Tészta nyújtása: A tésztagéppel nyújtsuk ki szép vékonyra a tésztát, mint bármely más tésztánál tennénk.
  6. Tésztavágás: Formázzuk kedvünk szerint – lehet az széles metélt vagy spagetti is.

Tippek

  • A színanyagokat jól turmixoljuk össze a sima állag érdekében.
  • Főzés előtt ötletes megoldás leöblíteni hideg vízzel, hogy a színek jobban megmaradjanak.
  • Ezek a tészták tökéletesek lehetnek különleges alkalmakra is, látványos tálaláshoz.

Gluténmentes tészta recept

Készüljetek, mert itt az idő valami izgalmasra! A gluténmentes tészta igazi kihívás lehet, de mi segítünk, hogy mindenki boldog legyen – főleg azok, akik érzékenyek a búzára vagy gluténre. Kipróbáltunk egy receptet, és rendkívül egyszerű, mégis elképesztően finom!

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Rizsliszt 200 g
Kukoricaliszt 100 g
Tojás 2 db
1 teáskanál
Víz 1-2 evőkanál

Elkészítési lépések

  1. Kaparjunk elő egy nagy tálat, és keverjük össze benne a rizslisztet, kukoricalisztet meg a sót.
  2. Lazán csapjuk hozzá a tojásokat, és keverjük össze kézi mixerrel vagy villával, míg a tészta összeáll.
  3. Ha nem akar összeállni, ne aggódjunk! Egy-két evőkanál víz csodákat tehet.
  4. Gyúrjuk simára a tésztát, majd pihentessük 30 percig – ez az idő kész csoda, elhihetitek!
  5. Vegyük elő a tésztagépet, álljunk neki a nyújtásnak!
  6. A kinyújtott tésztát vágjuk a kívánt formára, legyen az lasagna vagy spagetti – vagy amit éppen megkívánunk!

Tipp

Amikor gluténmentes tésztát készítünk, vigyázzunk, hogy a felszerelésünk mindig tiszta legyen. Ez megakadályozza, hogy bármi belekerüljön a tésztába, ami nem kívánt. A tésztagép tisztítása is kulcsfontosságú, hogy a jövőben tuti gluténmentes maradjon minden falatunk.

Ne féljetek a kisérletezéstől! Variálgassuk a liszteket és a mennyiségeket, amíg el nem érjük a problémamentes íz- és állagkombinációt.

Zöldséges tészta variációk

A zöldséges tésztákkal nem csak egészségesebbek lehetünk, de a szokásos ízek helyett egy új világot is felfedezhetünk. Ezekkel az ízletes receptekkel bátran játszhatunk a kedvenc zöldségeinkkel, és csodás színt vihetünk az asztalra. Mutatunk most pár olyan receptet, amit még a szomszéd is megirigyel majd!

1. Spenótos tészta

Összetevők Mennyiség
Liszt 300 g
Tojás 2 db
Friss spenót 100 g
1 teáskanál

Előkészület:

  1. A spenótot dobjuk egy kis forró vízbe, hogy jól megpuhuljon, aztán csobbanjon egy hideg fürdőbe.
  2. Turmixoljunk egyet a spenót és tojások keverékén.
  3. Vegyítsük össze a lisztet, sót, és a spenótos-tojásos elegyet.
  4. A tésztakészítő masina csodás csíkokat és formákat varázsolhat nekünk.

2. Répa tészta

Összetevők Mennyiség
Liszt 300 g
Tojás 1 db
Reszelt sárgarépa 150 g
1 teáskanál

Előkészület:

  1. Reszeljük le a sárgarépát. Igen, hasonlóan, mint a nagyi répatortáihoz.
  2. Keverjük össze a lisztet, sót, és tojást, majd jöhet a sárgarépa.
  3. Az egészet jól összegyúrjuk, aztán a tésztakészítő gép jöhet, hogy kidolgozza a tökéletességet.

3. Cukkini tészta

Összetevők Mennyiség
Liszt 300 g
Tojás 1 db
Reszelt cukkini 150 g
1 teáskanál

Előkészület:

  1. A cukkinit reszeljük le, és nyomkodjuk ki, nehogy eláztassa a tésztát.
  2. Mixeljük be a lisztet, sót, tojást, végül a reszelt cukkinit.
  3. Most a tésztamesterünk következik a munkában, hogy igazán látványos legyen az eredmény.

A zöldséges tészták nem csak egészséges rágcsák, hanem vidámabbá is varázsolják a napunkat szuper színeikkel.

Gyakori hibák tésztakészítéskor

Tésztakészítéskor sok apróság befolyásolhatja az eredményt, amiről könnyen megfeledkezünk. Miközben mi is sokszor nyújtottuk a tésztát megküzdve ezekkel a nehézségekkel, jöttünk rá a hibáinkra. Nézzünk meg néhány elkerülendő bakit!

Rossz arányok használata

A tészta alapanyagai: liszt, tojás és víz. De azért nem árt ügyesen keverni. Túl sok liszttől olyan lesz, mintha betont gyúrnánk; túl sok tojástól inkább pudingra hasonlít majd.

Összetevő Javasolt arány
Liszt 100 g
Tojás 1 db
Víz 1-2 evőkanál

Túl sokáig gyúrás

Ne nyújtsuk a gyúrást, mint az olaszok a parmezánt! Túlzott gyúrás esetén a glutén megerősödik, a tészta pedig kőkeménnyé válik. Épp, hogy csak lágy és rugalmas legyen.

Helytelen pihenés

Pihenés nélkül a tészta bekeményedik. Hadd lazuljon el legalább fél órára! Az eltöltött pihenő akár változhat is aszerint, hogy milyen tésztát tervezünk.

Nem megfelelő hőmérséklet

Óvatosan a hőmérséklettel! Ha nem figyelünk, kiszárad vagy ragacsossá válhat.

Tisztaság hiánya

Ha a tésztagép egy makacskodó porszívó, akkor az biztos nem lesz a házi tészta rajongók álma! Minden maradék tésztát és lisztet tüntess el, hogy elkerüld a baktériumokat.

Óvjuk a tárolástól

Ha marad belőle, tedd el légmentesen zárható dobozba. Ha nem, olyan kemény lesz, mint a régi kenyér.  Az alternatív tárolási tippekkel megspórolhatsz sok bosszúságot, erről többet olvashatsz az alternatívák című bejegyzésben.

Ezekkel a hibákkal spórolj a kellemetlen meglepetéseken, és élvezd a finom tésztát, amit készítettél. Ne aggódj, ha eleinte nem minden sikerül tökéletesen – a kísérletezés mindig segít! Az automata tésztagépek és többfunkciós tésztagép is megkönnyítheti a konyhai kalandokat.

A szerzőről

Shopping Cart